Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΒΡΑΒΕΥΣΗ 22-10-2016: «Φύση χωρίς σκουπίδια»

Τα τελευταία χρόνια γίνεται  μία συντονισμένη  προσπάθεια ώστε η  σχολική μας μονάδα να στραφεί προς την αειφορία. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δράσεων συμμετέχοντας στο δίκτυο «Φύση χωρίς σκουπίδια»,  με βάση τις  ανάγκες, ιδιαιτερότητες και προβλήματα της σχολικής μας μονάδας και της τοπικής  κοινωνίας .
Το σχολείο μας  έδωσε ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοίκηση, γονείς, τοπική κοινότητα) με τη διαχείριση των απορριμμάτων  μέσα σε πνεύμα ομαδικό και συνεργασίας διαμορφώνοντας ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες.

Πλαισιώσαμε  τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία διαφοροποιούνται από τα παραδοσιακά γνωστικά αντικείμενα με τη μορφή των Βιωματικών Δράσεων.
  Έτσι μέσα από μία συντονισμένη κατάστρωση και εκτέλεση μικρών, ευέλικτων, εφαρμόσιμων σχεδίων δράσης στο σχολείο ή την ευρύτερη κοινότητα, εισέπραξαν οι μαθητές μας την χαρά της δημιουργίας  δίνοντας συνάμα  ένα ουσιαστικό νόημα στη σχολική διαδικασία .
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής δράσεις που πραγματοποιούνται κάθε σχολική χρονιά στη σχολική μας μονάδα:
  • Τα μπουκάλια (πλαστικά ,γυάλινα και μεταλλικά ) τα πηγαίνουμε στο μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης παρουσία του Δημάρχου Ρόδου και της  αρμόδιας δημοτικής υπηρεσία .
  • Επίσης τα πλαστικά μπουκάλια πριν γίνουν απορρίμματα τα επαναχρησιμοποιούμε και φτιάξαμε μπουκέτα λουλουδιών με τα οποία διακοσμούμε τον σχολικό χώρο.
  • Με τα καπάκια των μπουκαλιών δημιουργούμε κατασκευές , παιχνίδια και κολάζ....
  • Επίσης συνεχίζουμε τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών τα οποία διαθέσαμε στον Ερυθρό Σταυρό για φιλανθρωπικό σκοπό .
  • Στο πλαίσιο της κατασκευάζουμε παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Το πρώτο παιχνίδι ήταν τα αυτοκινητάκια χρησιμοποιώντας τους κυλίνδρους από τα χαρτιά υγείας - κουζίνας και απλό χαρτί.
  • Φτιάξαμε εξαιρετικά μουσικά όργανα με υλικά που θεωρούνταν άχρηστα. Δώσαμε λοιπόν το δικό μας  μήνυμα για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των φαινομενικά άχρηστων αλλά τελικά χρήσιμων πραγμάτων. 
  • Δημιουργήσαμε τις μηχανές του μέλλοντος..
  • Μετατρέπουμε τα απορρίμματα μας με αυτό τον τρόπο σε χρήσιμα αντικείμενα γιατί τίποτα δεν είναι τόσο άχρηστο όσο φαίνεται και τελικά βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος.


Επίσης το σχολείο μας στο πλαίσιο της εκστρατείας  λιγότερα σκουπίδια Litter Less 2015-16 πραγματοποίησε κοινή περιβαλλοντική δράση καθαρισμού στις 11 Μαρτίου  με το αντίστοιχο σχολείο του Αποστόλου Λουκά από τη Λευκωσία της Κύπρου. Στο πλαίσιο της ίδιας εκστρατείας  το σχολείο μας συνεργάστηκε με σχολείο της Βουλγαρίας
Τα λάστιχα από αυτοκίνητα πριν γίνουν σκουπίδια τα επαναχρησιμοποιήσαμε και φτιάξαμε παρτέρια σε γωνιές της αυλής μας. Με τον ίδιο τρόπο διαχειριστήκαμε και κάποιες παλέτες που υπήρχαν στον αύλειο χώρο.

Τέλος πραγματοποιήσαμε  Κομποστοποίηση Από σκουπίδια και φτιάξαμε  λίπασμα.